1886 startade Carl Hilmer Ström ett skrädderi på Torggatan här i Göteborg.
Plaggen måttades och syddes upp av skräddare.
Pga. den stora efterfrågan började skräddarna sy upp färdiga plagg i bestämda storlekar för att ha på lager. På så sätt var Ströms bland de första som skapade färdiga konfektionsplagg i Sverige.
Män som skulle utvandra till Amerika köpte sig en kostym innan avfärd.
På 20-talet var Ströms ett etablerat namn och man startade postorderverksamhet för att folk utanför storstäderna skulle få möjlighet att handla. I katalogerna fanns förutom stilsäkra kläder även rakhyvlar och cigaretter.
31 mars 1928 skrev CH Ström på köpekontraktet på Kungsgatan Men fick aldrig se det färdiga resultatet. På natten gick han bort i en hjärtattack men arbetet drevs vidare av Strömsfamiljen.
Designen på det nya varuhuset hämtades från de främsta varuhusen i New York och Berlin. Man hämtade även tekniken att bygga utan bärande väggar vilket gjorde det mögligt att ha obrutna skyltfönster det största var 7,5 meter vilket gjorde det till Europas största skyltfönster. Vid premiäröppningen skulle dörren till restaurangen levereras samma dag men lastbilen körde ner i diket på väg till Göteborg och gästerna fick sitta med ytterplaggen på i decemberkylan. Även nycklarna till butikens entrédörr kom på villovägar när det var dags att slå upp portarna.
Huset beskrevs som ett av Europas modernaste varuhus med snabbhiss, luftkonditionering och entrédörrar som öppnades med tryckluft. Något som inte funnits i Sverige tidigare.
Som mest hade Ströms Göteborg 200 anställda varav 5 st dekoratörer.
Under andra världskriget var det några mörka år med varubrist, hamstring och ransonering. Man köpte allt man kunde komma över. Ransoneringen kom rätt sent men rycket om ransonering spreds med jämna mellanrum vilket medförde en hamstringsvåg.
Då och då kom sjömän in till Göteborg och behövde ekipera sig. Ibland blev personal inkallad på en söndag för att hjälpa till.
Efter kriget fortsatte varubristen i några år och danskar och norrmän var i stort behov av kläder.
1972 såldes Ströms till engelska Astin Reeds. Affärerna gick trögt och 10 år senare såldes det tillbaka till Sverige då respektive butikschef i Göteborg och Stockholm köpte tillbaka verksamheten och gick samtidigt skilda vägar men än idag kommer kunder in och vill prova ett plagg de sett på Ströms Stockholms hemsida.
Åke Rudhag som var Ströms Göteborgs nya ägare hade varit i företaget i många år och med sin gedigna kunskap drev han företaget vidare och fick det återigen på fötter. Numera är det hans söner som driver verksamheten och det är åter igen ett familjeföretag.